Otkrivamo , učimo , rastemo

4 životne lekcije koje deca usvoje kada putuju

Kampovanje, odmor, okupljanje, razgledanje, istraživanje, odredište, druženje, uživancija, putešestvija …Sve su to asocijacije na reč putovanje

A putovanja sa decom, nisu uvek tako „slatka“ kako zvuče.

Bude tu i suza i smeha, svadje, negodovanja i pomisli „Šta mi je ovo trebalo?“ ali kada kriza prodje, uvidjamo da ih učimo vrednim životnim veštinama.

Iako je normalno da osetimo nervozu pred činjenicom da krećemo na put sa decom, istraživanja pokazuju da izloženost dece različitim kulturama, zemljama , ljudima i iskustvima otvara njihove umove, podstiče maštu i razvoj.

  1. PODIZANJE KULTURNE SVESTI

Različite kulture možemo stvarno upoznati u realnom životu. Odrasli, a posebno deca, u novoj sredini upijaju drugačije načine življenja. Učenje dolazi kada se direktno, oči u oči nadjemo sa ljudima , mestima i njihovom tradicijom.

2. SVET- ČAROBAN I LEP

Deca na putovanjima nauče da je ovaj naš svet ogromno i raznoliko mesto, a da mi zauzimamo samo jedan mali deo. Zbog toga je važno da cenimo ono što imamo i da sreća nije u materijalnim stvarima. Prijatelje možemo naći svuda a putovanja nam daju priliku da se socijalizujemo, povežemo, upoznamo i prihvatimo razlike.

Pozitivan pogled na svet ili situaciju nije samo fraza. Naučite ih kako da prihvate promene , situacije i okolnosti na najbolji mogući način i da uvek imaju na umu šta je dobro za njih. Na putovanjima imaju priliku da vide različitost u punom smislu te reči, od izgleda, ukusa, kulture do ponašanja sto će imati uticaja na to kakva osoba će postati u budućnosti.

I pored najbolje organizacije , znate da je sa decom sve moguce. Otkazani letovi, gužve na granici, kiša koja uvek iznenadi i slične situacije nam se jednostavno dešavaju . U tim trenucima je važno ostati trezven, fokusirati se na rešavanje problema i krajnji cilj je uživanje zar ne?

Ne dozvolite da strah i očaj pokvare odmor kojem ste se toliko dugo radovali!

3. USUDI SE DA PROBAS NOVE STVARI

Kada smo „zaglavljeni“ u svojoj rutini tada stagniramo. Svako od nas se nekada osetio tako.

A dva dana na putu, nikada ne mogu biti ista !

Putovanja nas usrećuju, što je i pokazalo jedno istrazivanje Vasingtonskog Univerziteta. Ljudi koji su u prilici da putuju nekoliko puta u toku godine, to može biti i samo nekoliko desetina kilometara dalje od svog porodičnog doma, su srećniji od onih koji to ne čine.

Sledeći put kada se osetite bezvoljno, „uposlite“ svoj um planirajući kraći put ili izlet i sasvim sigurno ćete sebi brzo popraviti raspoloženje .

Zbog dobrog osećaja koji u nama izaziva samo putovanje, spremni smo i da se odvažimo da probamo nešto novo.

Slatko-kiseli kolač?

Predah uz Pina coladu ?

Predah uz Pina coladu

Skijanje na Alpima sa tatom? Primamljivo….

Pričanje na stranom jeziku?

Glavni fotograf na putovanju?

Budite svojoj deci vetar u ledja!

Izlazak iz zone komfora prijaće i vama i njima.

Trst očima deteta

4. ORGANIZUJTE SE

Od početne ideje do pronalaska smeštaja, putanje kretanja , zatim pakovanja i do toga „šta ćemo jesti?“ , gde ćemo praviti pauzu i šta ćemo videti – najvažnija je dobra organizacija.

Napravite listu najvaznijih stvari sa decom i zajedno planirajte.

Nemojte ostavljati sve za poslednji dan , to će svakako biti veoma stresno nego krenite na vreme.

Loading

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »
error

WELCOME ! Follow us for more: stories, tips and giweaways soon !

Follow by Email
Instagram
Copy link