Putovanja

TRST U PROLAZU

Nakon par dana u snežnoj Austriji , poseta Trstu je bila kao „šlag na torti“. Od Bad Klein Kirchheim-a je udaljen oko 217 km i trebalo nam je nekih 2h i 45 minuta vožnje kolima. Trst se nalazi blizu Slovenije i Hrvatske , na Jadranskom moru i pripada pokrajini Friuli-Venecija Djulija. Smatra se da je grad naziv dobio po trski , koje u ovom području ima mnogo.

Najposeceniji grad

Trst je bio deo Rimskog , a potom i Vizantijskog carstva , ali i najstariji deo Habzburške monarhije. Kao jedna od važnih evropskih luka , zbog svoje odlične pozicije izmedju Germanskih , Romanskih i Slovenskih naroda bio je i ostao jedan od najposećenijih gradova Italije.

Pristanište

Dok smo se provlačili uskim , krivudavim putevima vazduh je mirisao na more , a naše uzbudjenje je samo raslo … Uopšte nam nije smetalo što već drugi put prolazimo istim ulicama u potrazi za parkingom , dok upijamo grad svim čulima vrtimo se u krug …

Parkirali smo auto u neporednoj blizini železničke stanice i krenuli pešice , vodjeni instinktom . Za one turiste koji vole avanturu (i na putu su bez dece) a žele da dožive Italiju na pravi način , korisna informacija je da mozete iznajmiti skuter i obići Trst i okolinu.

( https://www.albachiaranoleggi.it ).

Dobrodošli u Trst

Vreme za uzivanje

Vreme je bilo kao stvoreno za uživanje , sunce-more i šta poželeti više ? Ne možete a da ne primetite nasmejana lica , melodičan jezik u koji ćete se zaljubiti , prelepe Italijanke koje osvajaju grad svojim visokim štiklama dok za sobom ostavljaju oblak parfema i nestaju u masi .

Pogled iz dečijeg ugla

U isti glas smo svi rekli da ćemo prvo da prošetamo uz more a onda nastavljamo dalje . Deca su sada bila u ulozi fotografa , beležili su sve što im je bilo zanimljivo: fasade u boji , stara drvena vrata na ulazu zgrade , golubove na trgu , brodove u luci , kolače u izlogu , uske ulice …

Šarmantne uske ulice

Slika grada

Filmske scene pred našim očima , omladina ćaska uz vino i ispija ga iz plastičnih čaša koje iako obične , imaju neku draž . Malo dalje, devojke čitaju knjigu dok im pogled povremeno luta po morskom plavetnilu. Zaljubljeni parovi ćutke sede na klupi a porodice sa decom , uredno „skockane“ prave najlepše fotografije.

Meduza u Jadranskom moru

Pošto su temperature vazduha bile iznad proseka u januaru 2023. godine , samim tim i temperatura Jadranskog mora , uspeli smo da zabelezimo divan trenutak , meduzu dok je plivala blizu površine .

Setnja trgovima

Nakon šetnje po Rivi del Mandracchio , prelazimo ulicu i nastavljamo šetnju trgom Piazza Unita D Italia, koji je jedan od najvećih primorskih trgova u Evropi . Nesebično će vam otkriti svoja blaga, zgrade koje kriju istorijske tajne , fontanu „dei Quatro Continenti“, palatu Pitteri , Palazzo Stratti , čuveni kafe-restoran Caffe Specchi

Jedno „obično“ popodne

Pred nama je subotnji dan u punom sjaju , gužve na ulicama , prepune bašte kafića i restorana . Svi se utrkuju da „zgrabe“ baš ono mesto na sunčanoj strani i uživaju u svakom gutljaju prave italijanske kafe . Iako nas umor polako sustiže , odlažemo pauzu i hodamo dalje , koristeći svaki minut u ovom prelepom gradu .

Deo trga Piazza Unita D Italia

Suveniri i znamenitosti

Tražimo suvenirnicu i pitamo prolaznike za preporuku. Uputili su nas u radnju “ Tipicamente Triestino „, dočekuje nas ljubazna gospodja i svako pronalazi suvenir po svojoj želji koji će nas podsećati na divne sate provedene u Trstu. Više informacija i lokaciju možete pronaći na njihovom sajtu https://souvenirtrieste.it .

Citta Vechia – stari grad sa preslatkim ulicama u prvim redovima do mora . Centar nije prevelik i lako ćete ga prepoznati , a neke od poznatih ulica i trgova , pored trga Piazza Unita D Italia su : Via di Cavana, Via Armando Diaz , Piazza Guisepe Verdi , Via Vincenzo Bellini i dr.

Neptunova fontana u Trstu

Ukoliko nastavite šetnju, videćete :

Pallazzo Gopsevich– koju je izgradio Spiridon Gopsević a ona godinama čuva od zaborava činjenicu da su u 18.veku Srbi izgradili prosperitetnu zajednicu u Trstu .

Crkvu Svetog Spiridona – najstariji pravoslavni hram na Balkanu.

Dasak Italije

Canale Grande – sa svojim čuvenim zelenim i crvenim mostom.

Veliki kanal u srcu grada predstavlja važan vodeni put. Deo je istorijske gradske infrastrukture i bio je održiva veza za transport i trgovinu vekovima unazad. Okružen je slikovitim fasadama , restoranima , kafićima. Romantično mesto za šetnju i odmor turista ali i lokalnog stanovništva.

Canale Grande
Canale Grande

S obzirom da smo mi imali svega par sati na raspolaganju , nismo stigli da obidjemo sve lepote ovog grada , tako da za neki naredni put nam preostaje da vidimo:

Molo Audace – veliki dok koji meštani obožavaju , a sa njega se vidi i zamak Miramare ;

Castello di San Gusto – do brda se možete popeti uskim ulicama ili brojnim stepenicama . Pored zamka, možete obići muzej , katedralu , spomen park i fontanu.

Teatro Romano – je staro rimsko pozorište tj. njegovi ostaci , nalazi se u podnožju brda San Gusto. Pozorište je , smatra se , sagradjeno u 1. veku p.n.e. i stajalo je tik uz more.

Nedaleko od Trsta , zamak Miramare čeka da ga posetite i divite se veličanstvenom pogledu na more.

Udaljen je oko 10 km a do njega možete doći autobusom br. 6 iz centra ili kolima. Okolinu zamka krase 22 hektara predivne bašte i more , zbog toga ponosno nosi ime „Pogled na more“ !

Provozajte se sa decom najstarijim tramvajem u Evropi do centra, iz mesta Opicina, sunčajte se i kupajte u zalivu Sistiana bay , budite deo internacionalne jedrenjačke regate -koja se u gradu održava u oktobru već decenijama unazad.

Mesto gde sva cula uzivaju

Trst morate da doživite i osetite svim svojim čulima !

Neodoljivi kolači

Sladoled i kolači vas izazivaju sa svih strana, to je nešto što ne smete preskočiti i sasvim je svejedno koju ćete poslastičarnicu odabrati , specijalno-ukusno zadovoljstvo za velike i male .

Najlepši sladoled

Prepuni utisaka i pomalo „musavi“ , tumaramo šarenim ulicama i shvatamo da nas podseća na Beograd. Za kraj , ispijamo autentičnu italijansku kafu i sumiramo utiske . Konobar nam objašnjava da je neroespresso , cappuccino je caffelatte a macchiato je capo a preporuka je da se smestite u kafe San Marco ili Tomaseo . Pre večere svratite u neki od barova u ulicama via Torino i Vialle XX Septtembre na Aperol Spritz ili koktel Hugo , ukoliko ste na putovanju bez dece 🙂 .

Predah uz caffelatte

Loading

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »
error

WELCOME ! Follow us for more: stories, tips and giweaways soon !

Follow by Email
Instagram
Copy link