Otkrivamo , učimo , rastemo

UČENJE VAN ZONE KOMFORA

Putovanje…

Putovanje … Jednostavna reč sa mnogo značenja . Od kada zna za sebe , čovek putuje .

U prošlosti je prelazio sa jednog mesta na drugo u potrazi za hranom i skloništem , a danas putuje iz zadovoljstva . Smisao putovanja je u stalnoj promeni , uvek se nešto novo , nevidjeno i nepoznato dogadja , dok uzbudjenje ne prestaje .

A kada počnete da se pakujete , najviše se raduju ,naravno deca !

Solun

Igre u pesku na plaži , šetanje , plivanje , trčanje i druge zabavne aktivnosti podstiču lučenje „hormona sreće“. Smanjuju stres , bude emocije koje su tople i dobar osećaj . Dovoljno je da stvorite uslove za uživanje bilo gde , ne morate da putujete daleko.

Zona komfora

Kada smo stalno u poznatom okruženju , ponavljamo odredjene stvari iz dana u dan , vozimo se do posla istim ulicama , naš um stagnira . A kada izadjemo iz zone komfora stvaramo nove veze u našem mozgu i rastemo , jer se i oko nas sve kreće.

Zbog straha od nepoznatog propuštamo život i sve njegove čari. Iako dug ili kratak put , sletanje na strano tlo i pronalazak smeštaja u drugoj zemlji deluju zastrašujuće , oni samo predstavljaju izazove . Na nama je kako ćemo ih prihvatiti , a deca uče posmatrajući nas .

Postaju gradjani sveta , jer kada su u pokretu uče kroz igru . U prilici su da iskuse sve zamke putovanja : da zalutaju zajedno sa svojim roditeljima iako imaju mapu , da osete nesigurnost jer ne znaju šta da poruče u restoranu iz egzotične ponude nepoznatog menija… Zatim da se bore sa jezičkom barijerom , da budu strpljivi i preuzmu odredjenu dozu odgovornosti .

Dobre strane putovanja

Na taj način putovanje gradi dečiji karakter , podstiče hrabrost i dečiju nezavisnost . Postaju fleksibilniji , lakše se prilagode svakoj situaciji , istražuju na sopstvenim iskustvima , kreativniji su , maštovitiji , razvijaju govor i socijalne veštine . A one su od posebnog značaja jer mi smo društvena bića .

Deca stiču osećaj zajedništva kroz druženje sa vršnjacima , vaspitačima , učiteljima i porodicom i usvajaju veštine potrebne za razvijanje smislenih odnosa . Lakše postaju deo zajednice ukoliko dele iste doživljaje. To važi i za odrasle ! Doživljaji sa putovanja se pamte celog života kao i osobe koje upoznamo .

Putovanje ne znači nužno let avionom na egzotičnu destinaciju , možete putovati i u drugi deo svog grada , ili u šumu , neki park , selo ili samo par ulica dalje .

Cilj je promena

Cilj je da promenite svoju svakodnevnicu , da probate nešto novo i date deci mogućnost da razviju važne životne veštine i samopouzdanje . Drugačija okolina, od one u kojoj svakodnevno boravimo , daje deci nova iskustva koja usko povezana sa senzornom , fizičkom , socijalnom i kognitivnom interakcijom .

Putovanja nas zbližavaju i težite ka tome , da deci umesto nečeg materijalnog poklonite iskustvo , jer ćete dobiti jači emocionalni odgovor , a putovanja nas čine srećnijim i mnogo posle povratka kući .

Life-learning

Loading

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »
error

WELCOME ! Follow us for more: stories, tips and giweaways soon !

Follow by Email
Instagram
Copy link